2002 Holger Harehjerte

Forfatter: Jesper Wittenburg
Instruktør: Mikael W. Fock

Et resumè
Isa Vølve er ved at være gammel. Hendes kraft svinder og snart skal hun forlade menneskenes verden. Hun er derfor i fuld gang med at oplære sin lærling Turid i vølvekunsten. Turid har et kærlighedsforhold til Rune, der ikke altid forstår at hun tænker mere på urter og sære remser end på ham. Turid selv er usikker på om hun magter det vigtige hverv og samtidig kan forene vølvekunst med elskovskunst.

På Jarlegården er Erik Jarl efterhånden en gammel mand. Strid er ikke mere hans gebet. Hans ønske er at en af hans sønner skal overtage Jarletitlen. Oprindeligt var der tre sønner, men den ene Ivar - blev dræbt i baghold otte år tidligere. Ældste søn Holger blev draget til ansvar for tabet af Ivar. Han har påtaget sig skylden, hvilket har gjort ham sky og passiv - uden initiativ. Dan, den yngste søn, ønsker åbenlyst at overtage titlen som jarl, men hans ivrighed efter strid gør ham ikke særlig velegnet. Det ved Erik Jarl godt. Holgers passivitet gør ham heller ikke velegnet. Det ved Erik jarl også. Hvad Erik jarl derimod ikke ved er at Dan var den egentlige bagmand til overfaldet, der kostede Ivar livet. Det ved kun Dans tro følgesvende - Njal og Vifil.
 

Holger skulle altså også have været dræbt ved overfaldet, der kostede Ivar livet, men det mislykkedes. Da Erik Jarl endnu ikke har besluttet, hvem han vil anbefale som ny jarl overfor Kong Frode, må Dan iværksætte en ny plan, stærkt tilskyndet af sin hustru Ragna. Planen skal iværksættes, mens alle mænd er på sommerting. Ragna har også sine små planer, mens Dan er på sommerting. De to stimænd, Helge og Asbjørn, der hjalp med det første overfald skal atter i aktion, men kappen hænger forkert og så går det grueligt galt. Pludselig forstår Holger og hans hustru Bjørg den rette sammenhæng.
 

Erik jarl kommer hjem fra sommertinget og striden mellem sønnerne blusser atter op. Ingen kan forhindre at opgøret mellem de to sønner udvikler sig voldsomt. En enkelt forsøger, men må lade livet. Inden opgøret er afgjort må mange andre lade livet.

Lyder det trist? Fat mod, der er håb at hente. En trælpige sættes fri. En spådom sætter spor. En kvindelist fødes og kærligheden blomstrer.

Vil Turid blive vølve? – og vil Rune derved blive forsønt?
Vil Dan blive jarl som han brændende ønsker?
Vil Holger Harehjerte blive sig selv igen?
Vil Erik jarl anbefale en efterfølger?
Vil Kong Frode godkende anbefalingen?
Vil Ragna selv være jarl?
Vil stimændene bøde for deres fejltagelse? 


 

English French German