2003 Brokks Besværgelse

Forfatter: Jesper Wittenburg
Instruktør: Nadia Lazrak

Resumé
Odin er forelsket i Idun og vil eje hende med hud og hår. Idun - der bevogter de æbler aserne skal spise, hvis de vil holde sige unge og spændstige - er gift med Brage, som hun elsker. I sin jalousi over ikke at kunne få Idun, drager Odin til dødsriget, hvor han får Hel til at hjælpe sig med at blande en gift. Giften gør, at man kun kan leve i månelys.
 
Det ville betyde, at Brage ville være nød til at forlade Idun og flytte til månelandet. Odin stjæler et af Iduns æbler, forgifter æblet og giver det til Brage, der intetanende og i sin godhed giver æblet videre til sine og Iduns sønner, Brokk og Sindre. De deler æblet og er nu tvunget til at leve i månelandet, men de kan dog tåle sollys i et par timer af gangen.
 
Brage opsøger Hel for at få hjælp til en modgift. Hel vil kun fortælle at modgiften findes hos et væsen i Midgård, hvor menneskene bor. Hel vil ikke sige, hvem dette væsen er, men stiller Brage en gåde. Kan han løse gåden ved han hvem der har modgiften. Gåden lyder således:
 
Slægt af en bleg ikke en blåmand
Den første i flokken
Mit første er ét, to, tre til ni, det er alt
Mit andet er ikke nej
Mit hele er datter af lys, dronning i mørke
 
Brokk og Sindre har fundet ud af, at det må være et hunkøn, der er tale om - en førstefødt. De har forsøgt sig med mange unge piger, som har måtte lade livet på den bekostning. Sindre har imidlertid affundet sig med sin skæbne og vil ikke mere være med til at flere skal dø på grund af ham. Brokk derimod leder stadig som en besat efter modgiften.
 
Det fører ham til Harald Høvdings gård, hvor han er kommet til for at hente en førstefødt pige. Harald er ikke til sinds bare at give en af sine gårdens piger væk, så han arrangerer et væddemål med Brokk. Væddemålet falder - ikke helt retfærdigt - ud til Høvdingens fordel. Brokk bliver gjort til grin foran øjnene på alle, og inden han ydmyget løber bort, besværger han høvdingens gård og alle hans folk. Brokk vil nu have fat i ALLE førstefødte på gården. Han får hjælp af en troldkvinde til sit forehavende
 
Gårdens folk holder solhvervsfester hver år og ved disse fester kommer Brokk og 'stjæler' de førstefødte, hvilket spreder frygt og ængstelse hos høvdingens og hans folk.
Brokk bliver mere og mere ond og kold i sin søgen efter modgiften og det bringer nogle forfærdelige ofre med sig.
 
Sindre, der i starten ikke ved besked om sin brors bedrifter, opdager langsomt, hvad Brokk har for. Det kommer til et opgør mellem brødrene - et opgør der involverer såvel de førstefødte som folkene på Haralds gård.
 

English French German