2007 Svend Tveskæg


Skrevet af Nina Bassett

Instruktør: Torben Sekov
 

Resumé
Velkommen til den sidste del af trilogien om Danmarks første tre konger: Svend Tveskæg. I år følger vi den eventyrlystne Svend Tveskægs forunderlige skæbne, der driver ham til at efterstræbe to kvinder og to lande.

Svend og hans folk blev smidt ud af Danmark efter et opgør med faren Harald Blåtand, med sig får han de 12 skibe, på betingelse af, at Svend ikke viser sig i landet igen. Men i eksil opdager Svend, at han besidder en konges mod, kløgt og styrke og længes efter at blive anerkendt som Haralds arving.

Danmark
På Harald Blåtands Kongeborg er der forberedelser til et mægtigt bryllup. Svends forkælede halv-bror, Hagen, skal giftes med Gudit af York og dermed sikrer han, at Svend bliver sat ud af spillet om Danmarks trone. Kong Harald er kun optaget af alliancer, magt og troner - og folkets behov bliver hurtig glemt i hans verden. I underverdenen er guderne uendeligt trætte. Hel og hendes fede ulvebror Vale har næsten opgivet menneskene helt, da en ung kvinde opsøger hende for at få hjælp. Kvinden er Vølven Ragnhild, som ønsker Hels hjælp, så hun (på folkets vegne) bedre kan komme til orde overfor kongen. Vølven vender tilbage med Hels kræfter og vil forsøge at tale med kongen. Samtidig får den ærgerrige Svend og hans loyale følge med list sneget sig ind på Kongeborgen med intentioner om at sabotere brylluppet - dog går tingene ikke efter planen. Harald har dygtige folk omkring sig, som forfører folket til at tro på, at Hvidekrist støtter Haralds slægt. Vølven afslører Haralds løgn, men Svend tager æren for hendes opdagelse. Tiden er kommet til det endelige opgør mellem far og søn.

England
Det lader til, at Svends hjerte aldrig finder ro. Efter at være blevet konge af Danmark er hans største drøm at sidde på hele Englands trone. Danerne i England bliver udsat for voldsomme angreb fra den engelske konge Ethelred, som nægter at betale sin Danegæld. Svend ser sit snit til at gøre drøm til virkelighed. Vølven Ragnhild er draget til England. Med sig bringer hun et stort antal kvinder, børn og gamle. Hun bringer Danmark til Danmarks konge, som ikke er til stede for sit folk og altid kæmper på fremmede strande.

Svend står nu overfor sin drøm om England og sit ansvar som konge.

English French German