2008 Rolf Krake

Skrevet af Jesper Wittenburg
Instruktør: Torben Sekov

Resumé
Kong Roar sender sin broder, Helge Jarl, på togt til Norge for at slå et spirende oprør ned. Samtidig sendes den jydske Jarl, Nifinger, mod venderne i samme ærinde.

Helge Jarl står i spidsen for en mægtig hær, som snart besejrer Olaf Sæter. På vej tilbage til Danmark kommer flåden ud af kurs, fordi hav-jætten Ægir har fået Njord til at ændre på havstrømmene. Den danske flåde havner på den grønne ø (Irland, red.), hvor danerne må kæmpe hårdt for at få fodfæste. Efter en hård kamp lykkes det, men danerne mister både mænd og skibe. Nye skibe må derfor bygges, og først efter fem somre er danerne endelig på vej hjemover. Da danerhæren runder Jyllands nordspids, møder de en usædvanlig vold-som storm - et møde, der får katastrofale følger.
 

Imens Helge har været på togt, har Agger - efter aftale mellem kong Roar og Helge jarl - stået i spidsen for jarlegården og jarlerådet. Samtidig er sønnen Rolf vokset til og har vist sig som en klog og tænksom ung mand. Trods savnet af krigerne fortsætter livet på jarle-gården. Halla, med de mange børn, knokler som altid for at få hverdagen til at hænge sammen, og hendes børn hjælper, hvor de kan. De to nabokoner, Birka og Isa, bruger deres tid på at brokke sig over Halla og hendes børn, hvilket jævnligt giver sig udtryk i ukvemsord og en ikke uvæsentlig strid kvinderne imellem.

Da Helge endelig nærmer sig hjemmet efter at være kommet – om ikke helskindet, så dog igennem stormen - så sender han Torkild i forvejen for at give Agger besked om, at jarlerådet straks skal være klar, når resterne af danerhæren ankommer. Der skal tages nogle beslutninger og helst hurtigt.

Vel ankommet, men hårdt såret, må Helge jarl udpege et nyt medlem af jarlerådet som efterfølger for den faldne høvding, Sigurd. Helge jarl vælger Sigurds enke, Trud. En kvinde er dog ikke velset af alle i rådet, men Trud er ligeglad. Hun tager kampen op og markerer tydeligt sine holdninger og forhindrer indirekte, at Nifinger bliver valgt som Helges efterfølger ved at komme med alternative forslag. Efter nogen diskussion enes man om, at Agger forbliver leder af jarlerådet, indtil Helges unge søn Rolf kan overtage. Helge fortæller på sit dødsleje sin søn, at han (Rolf) vil være beskyttet af vølven Urte og hendes fire hjørner, sådan som han selv er blevet det i mange somre.

Nifinger, der har besejret venderne, drager sammen med sin frille imod den sjællandske jarlegård, som han ønsker at overtage med hjælp fra Frode Blodøkse og Agger. Deres samtale overhøres imidlertid af Thordis (en af pigerne i Rolfs usynlige klan.Thordis får advaret et par krigere samt Trud. Krigerne stikker bare af, inden Nifinger ankommer og med brutalitet overtager jarlegården, mens Trud henter hjælp hos kong Roar. Da kong Roar ankommer, er Rolf og flere med ham spærret inde. Snart får Trud og kong Roar imidlertid andet at tænke på, da Nifinger prøver at brænde dem inde. Heldigvis har nogle børn forberedt en overraskelse for de voksne. En overraskelse, der redder de fleste, men for enkelte ender det fatalt - til Nifingers store fortrydelse. Nifingers raseri bryder ud, men inden han når at reagere, ankommer der tre fremmede mænd sammen med en flok nonner, og det endelige opgør kan begynde.............

English French German