ÅRETS VIKINGESPIL 2012 HOLGER HAREHJERTE

 

Forfatter: Jesper Wittenburg

Instruktør: Torben Sekov

 

 

Erik Jarls tre sønner er taget på marked i Hedeby. Det er første gang, at Ivar oplever et rigtigt marked. Det skal vise sig, at det også bliver hans sidste marked. Den ældste søn, Holger, har lovet at passe på Ivar, men den tredje bror, Ulf, har ganske andre planer.

Et baghold - udtænkt af Ulf og udført at den onde Hagge og hans stimænd - udvikler sig fatalt for Ivar og betyder samtidig, at Holger mister hukommelsen.

Hjemkommen til jarlegården opdigter Ulf en grov og yderst ondskabsfuld historie om, hvordan Holger svigtede Ivar, som derfor faldt i kamp. Med sig til jarlegården har Ulf en af Hagges stimænd, Njal, og en trælletøs, Hayat, fra sydlige himmelstrøg, der skal være en gave til Ulfs hustru, Ragna. Njal understøtter Ulfs historie og de fleste på jarlegården – også jarlen selv - tror på historien. Holgers hustru, Bjørg, er dog ikke overbevist, men kan intet andet gøre end at passe og pleje Holger.

Da Holger ikke mere er den samme sikre og stærke viking, som før han tog til Hedeby marked, så tager Erik Jarl sin søn, Ulf, med først på besøg hos herremændene i Fjordlandet - og siden med på ting, hvor jarlens efterfølger skal udpeges. Ikke overraskende udpeges Ulf som Erik Jarls efterfølger, når Erik Jarl engang drager til Valhal.

Mens Ulf og Erik Jarl er på ting, opsøges jarlegården af to af Hagges stimænd, som skal dræbe Holger og hans hustru. Stimændene er bestilt af Ulf, men en fuld viking kommer uforvarende til at ændre på planerne, og da Ulf og Erik Jarl og alle krigerne kommer tilbage fra tinget, så har meget ændret sig.

Det kommer til et opgør mellem jarlesønnerne, og konsekvensen bliver, at Ulf må forlade jarlegården. Han opsøger atter Hagge for at få hjælp, og Hagge er mere end klar. Ved list kommer Hagge ind i jarlegården. Et angreb fra nogle af Hagges mænd udnytter han selv på tvetunget vis til at narre de fleste krigere på jarlegården til at angribe Ulfs lejr.

De få tilbageblevne mænd vil ikke kunne modstå et angreb fra Ulfs og Hagge og deres mænd, men den unge vølvelærling, Turid, der stadig har god kontakt til den gamle vølve Isa og Holgers hustru, Bjørg, udtænker en list, der skal redde jarlegården ud af Ulf og Hagges kløer.

Hagge viser sig at have nogle særligt stærke kræfter, men der kommer hjælp fra helt uventet kant, og en rettergang kan etableres. Ulf og Njal skal dømmes på deres gerninger, mens Hagge skal straffes på en helt anderledes grum måde. Uheldigvis er alle vidner dræbt på forskellig vis, så rettergangen går tungt, og Ulf og Njal synes at skulle klare skærene, men der er noget de har overset.....

Forvirret? Kom og se forestillingen og find svarene, for løsningen er naturligvis en del af årets Vikingespil i Frederikssund: Holger Harehjerte.

 

English French German